Jednym z najlepszych owoców do jedzenia latem jest arbuz, który oprócz tego, że jest bardzo orzeźwiający, zawiera wiele właściwości zdrowotnych. Wraz z melonem należy do rodziny botanicznej Cucurbitaceae i obie są bardzo korzystne dla organizmu. Chociaż niektórzy myślą, że ten pyszny owoc zawiera tylko wodę i cukier, arbuz ma dużą ilość składników odżywczych i dostarcza wielu witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Właściwości arbuza
1. Nawadnia
Arbuz kojarzy się z latem i nic dziwnego, ponieważ jest to owoc o dużej zawartości wody, stanowi jego 92% składu, i zawiera ważne elektrolity. Można go jeść w każdej chwili i jest idealną przekąską na każdą porę. Jeśli jest przechowywany w lodówce, jest nie tylko pyszny, ale i bardzo orzeźwiający.
2. Poprawia działanie układu odpornościowego i zapobiega uszkodzeniom komórek
Owoc ten jest bogaty w witaminę C, która jest niezbędna dla naszego układu odpornościowego, dzięki czemu chroni nasz organizm i pomaga nam na przykład w walce z przeziębieniami. Utrzymuje również równowagę komórek i chroni je przed reaktywnymi formami tlenu, które uszkadzają nasze komórki i DNA.
3. Leczy rany
W licznych badaniach zaobserwowano również rolę witaminy C w gojeniu się ran, gdyż jest ona niezbędna do tworzenia nowej tkanki łącznej. Enzymy biorące udział w tworzeniu kolagenu, czyli głównego składnika gojenia się ran, są niewydolne bez witaminy C. Krótko mówiąc, arbuz bierze udział w gojeniu się ran.
4. Poprawia zdrowie kości
Arbuz zawiera likopen, który jest szczególnie ważny dla zdrowia naszych kości. Dietetyczny likopen, który jest obecny w niektórych pokarmach, takich jak arbuz i pomidory, zmniejsza stres oksydacyjny, który normalnie spowalnia aktywność osteoblastów i osteoklastów, dwóch komórek kostnych zaangażowanych w patogenezę osteoporozy.
Spożycie likopenu jest związane ze zdrowszymi kośćmi. Arbuz jest również bogaty w potas, który pomaga zatrzymać wapń w organizmie, co skutkuje zdrowszymi kośćmi i stawami.
5. Pomaga w utracie tkanki tłuszczowej
Arbuz zawiera cytrulinę, która pomaga zmniejszyć gromadzenie się tłuszczu w naszych komórkach tłuszczowych. Cytrulina to aminokwas, który przy pomocy nerek jest przekształcany w argininę. Kiedy nasz organizm wchłania cytrulinę, powoduje to, że nasze komórki tłuszczowe produkują mniej tkanki tłuszczowej, a tym samym pomaga to zapobiegać nadmiernemu gromadzeniu się tkanki tłuszczowej.