Które kraje mogą pochwalić się najbardziej luksusowymi restauracjami, a co więcej, najbardziej wykwintnymi doświadczeniami kulinarnymi na naszej planecie?
Przewodnik Michelin od 1926 roku przyznaje gwiazdki wybranym restauracjom, które są pożądane i cenione przez szefów kuchni na całym świecie. Gwiazdki Michelin są symbolem światowego uznania gastronomicznego i od nich może zależeć sukces lub porażka restauracji, ponieważ przyciągają dużą liczbę klientów, nadają prestiż i pozwalają na podniesienie cen. Dowiedz się dokładnie, czym są gwiazdki Michelin i dlaczego są ważne.
Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, natomiast dwie gwiazdki to „doskonała kuchnia, warta odwiedzenia”. Trzygwiazdkowy lokal może pochwalić się „wyjątkową kuchnią, wartą specjalnej okazji”. Aby je przyznać, przewodnik ma 85 inspektorów na całym świecie.
Inspektorzy są profesjonalistami, którzy zostali przeszkoleni w szkołach hotelarskich i mają doświadczenie zawodowe w branży od pięciu do dziesięciu lat. Następnie są oni szkoleni przez samą organizację i towarzyszą doświadczonemu inspektorowi podczas sześciomiesięcznego szkolenia. W tym okresie poznają różne kryteria przyznawania gwiazdek, kategorii oraz oceny innych usług i cech.
Każdego roku inspektor pokonuje ponad 30 000 kilometrów, aby odwiedzić 800 placówek, w tym konsumuje 250 posiłków w restauracjach i spędza około 150 noclegów w hotelach. Pozostają oni anonimowi i płacą wszystkie rachunki, aby zapewnić, że właściciele restauracji i hoteli nie mają wpływu na ich oceny i ponad 1100 raportów, które sporządzają rocznie po odwiedzeniu każdego obiektu.
Choć bardzo niewiele restauracji otrzymuje trzy gwiazdki, Japonia ma ich 28, najwięcej na świecie. Francja zajmuje drugie miejsce za Japonią z 27 trzygwiazdkowymi placówkami, w tym jedną w Monte Carlo. Na trzecim miejscu są Stany Zjednoczone, które mają ich łącznie 14. W rozbiciu na poszczególne kraje, Nowy Jork ma ich pięć, San Francisco – cztery, Chicago – dwa, a pozostałe można znaleźć w Los Gatos, St Helena i Yountville.
Należy zaznaczyć, że gwiazdki przyznawane są restauracji, a nie szefowi kuchni. Jeśli placówka zmienia szefa kuchni, otrzymuje więcej wizyt i bardziej wyczerpujących kontroli, aby zapewnić utrzymanie tej samej jakości. Jeśli jakość spadnie, restauracja może stracić jedną, dwie lub nawet wszystkie trzy gwiazdki.