W ostatnich latach stało się popularne robienie sików wśród osób dbających o zdrowie, które szukają szybkiego i wygodnego sposobu na zwiększenie ilości przyjmowanych składników odżywczych. Jeśli jednak po raz pierwszy robisz sok, możesz mieć problem z określeniem, które warzywa wybrać. Oto kilka najlepszych warzyw do soku i poprawy ogólnego stanu zdrowia.
- Jarmuż. Zielone warzywo liściaste o łagodnym smaku, które dobrze łączy się z innymi owocami i warzywami w sokach. Świetne źródło kilku kluczowych składników odżywczych, w tym witamin A, C i K. Surowy jarmuż jest również szczególnie bogaty w przeciwutleniacze, takie jak beta-karoten.
- Marchewki. Dzięki swojemu lekko słodkiemu smakowi i imponującemu profilowi składników odżywczych, marchew jest doskonałym wyborem do soków. Jest niskokaloryczna i ma wysoką zawartość witaminy A, biotyny i potasu. Jest ona również pełna karotenoidów, które są pigmentami roślinnymi, które działają jako silne przeciwutleniacze w organizmie. Należą do nich beta-karoten, likopen, alfa-karoten i luteina. Słodycz soku z marchwi dobrze łączy się z innymi powszechnie wyciskanymi warzywami i owocami, takimi jak cytrusy, imbir czy buraki.
Powiązany artykuł: Dieta sokowa – kiedy warto i jakie są jej zasady?
- Buraki. Oprócz swojego koloru i ziemistego smaku, burak dodaje do codziennego soku szereg korzyści zdrowotnych. Pod względem odżywczym buraki są pełne manganu, potasu i folianów. Mają też wysoką zawartość azotanów, rodzaju naturalnych związków roślinnych o silnym działaniu zdrowotnym. Ich zielone liście są bardzo pożywne i można je również wyciskać.
- Kapusta może nie być twoim pierwszym wyborem do soków, ale to pożywny i pyszny składnik, który bardzo dobrze się komponuje. Każda porcja kapusty jest pełna witamin K i C, a także innych mikroelementów, takich jak folian, mangan i witamina B6.
- Szpinak. Szpinak to zielone warzywo liściaste, które dodaje łagodnego, świeżego smaku do smoothies i soków. Ma wysoką zawartość witamin A i C oraz dostarcza sporej dawki antyoksydantów, takich jak kwercetyna, kaempferol i luteina. Szpinak jest również bogaty w azotany.
- Pietruszka. Często ograniczana jako niewiele więcej niż zioło i dekoracja do gotowania, pietruszka jest świetnym warzywem do wykorzystania w soku. Świeża pietruszka jest szczególnie bogata w witaminy A, K i C, które mogą przyczynić się do jej wielu korzyści zdrowotnych.
- Ogórki. Mają wysoką zawartość wody, co czyni je doskonałym wyborem na następny sok. Są również niskokaloryczne i bogate w potas, mangan oraz witaminy K i C.